Kasabanın doğu ve batısında küçük dağlar Bulunmaktadır. Bunlar l. jeolojik zamanda meydana gelmiştir. Dağlarda oyulmuş mağaralar, buralarda daha önceden yaşam olduğunun kanıtıdır. Güneyi sıra dağlarla çevrilidir. Bu dağlar III. jeolojik dönemde oluşmuş dağlardır. Kasabanın kuzeyi ovadır. Burada bulunan vadi güneyden kuzeye doğru olan eğim nedeniyle zamanla dolmuştur. Düzlüğün ortasında bulunan tepe Romalılar tarafından yığma olarak yapılmış ayrıca tepede Selçuklular döneminde inşaa edilen bir adet camii bulunmaktadır. Çevrenin araştırılması sonucu bu medeniyetten daha eski ve MÖ 900 yıllarında kasabanın güneybatısında Hitit medeniyetine rastlanır. Bunlar; yazılı eserler, aslan heykelleri kabartma eserleridir. Bu eserler kasabanın her yerinde dağınık halde bulunmaktadır. Eski evlerin taş duvarlarında bu eserlere mutlaka rastlanır. 1985 yılında Yayla Cami yanında kanal açımı sırasında bir aslan heykeli çıkmıştır. 1983 yılında yapılan hafriyat çalışmaları sırasında birçok mezarlar çıktığı görülmüştür.
Kasaba, Toros dağlarının devamı sayılan Ladik dağının eteklerinde kurulmuştur. Kasabanın çevresinde küçük pınarlara ve derelere rastlanır. Dağlık bölümünde koruluklar vardır. Bu korulukların korunması Ladik Koruma Başkanlığına ve Orman Muhafaza Memurları tarafından yapılmaktadır.
Kasabada görülen iklim tipik karasal iklimdir. İlçe merkezine sadece 7 km civarında uzak olmasına karşın hava durumuda zaman zaman farklılıklar görülür. Kuzey rüzgarına açık ve ilçeye göre bir miktar daha yükseltisi fazla olduğundan, kışları ilçe merkezine göre daha sert ve daha yağışlı geçer. 1987-1988 yılları döneminde kasabanın su problemi halledilmiştir, 2007-2008 yıllarında ek kuyular açılmıştır. Kasaba yerleşimi Konya asfaltından – Yayla mahallesi ne kadar olan bir 4 km yarıçapında dairesel alana yayılmıştır. Konya’ya uzaklığı 40 km, ilçemiz Sarayönü’ne uzaklığı 7 km’dir.